Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Újév, január 1.
  2008-01-05 15:24:56, szombat
 
  Újév, január 1.

Az ókori Rómában március elsejével kezdték az évet. Január elseje a Julius Caesar-féle naptárreform után vált évkezdő nappá, melyet Janus tiszteletére nagy ünnepségekkel, lakomákkal és ajándékozással ünnepeltek meg. A keresztény egyház éppen ezért e napot Krisztus körülmetélésének ünnepévé tette. Magyarországon az egész középkoron át az év kezdetét karácsonytól, december 25-től számították. A január elsejei évkezdet a Gergely-féle naptárreform (1582) óta vált általánossá, véglegessé 1691-ben, amikor XI.Ince pápa (1676-1689) tette meg e napot a polgári év kezdetévé. (Az egyházi év advent első napjával kezdődik.) A változó évkezdet következtében az évkezdő szokások és hiedelmek széthúzódtak az adventi időszak kezdetétől március elejéig.

Julius Ceasar naptárreformja
A Julián-féle naptár Julius Ceasar nevéhez fűződik. Hogy a római pontifexek által kezelt naptár érezhető zavarain segítsen, a Kr. előtti 46. évben kiadott rendelettel megreformálta a római naptárt. A római egyházban e naptár használatban volt a középkor végéig, XIII. Gergely pápa (1572-1585) naptárreformjáig, a keleti egyházban viszont napjainkig ezt a naptárt követik.



Gergely pápa naptárreformja
A Julianus naptár hibája miatt a XVI. század végén a naptárszámítás már kb. 10 nappal volt előrébb a tényleges időnél. A Julianus-naptár hibájának kiküszöbölésekor először is arra volt szükség, hogy behozzák az elmaradt napokat. XIII. Gergely pápa (1572-1585) egy bizottság javaslata alapján úgy oldotta meg a problémát, hogy 1582. október 4-e után rögtön 15-nek az írását rendelete el.


Janus
Kétarcú római isten. Ő volt a városkapu, a városba való bemenetel és az útra kelés oltalmazója. Később átvitt értelemben már mindenfajta kezdet és vég istene. Nevéhez kapcsolódott az aratás kezdete, a hadba vonulás, és mindenfajta útra kelés. Az év első hónapját is róla nevezték el Januarius-nak, mivel a visszatekintést és az eljövendőt is szimbolizálja. Általában kettős (előre és hátra tekintő) arccal ábrázolták, férfialakban. Alakja kapcsolatot mutat a Napisten-szimbolikával is. A két égi ajtó, a felkelő és a lenyugvó Nap őrzője, s egyben a téli és a nyári napforduló irányítója. Ilyen esetekben ábrázolásakor két arcán a Nap és a Hold látható.



Az új év első napjaihoz időjárásjóslások, az állattartással kapcsolatos szokások, szerencsejóslatok, tilalmak, és különböző egészségvarázsló eljárások kapcsolódnak. Az gyerekek és felnőttek járták a falvakat, és köszöntőket mondtak minden háznál.

Időjárásjóslások
A gazdasági élet kedvező alakulását nagy mértékben befolyásolta az időjárás, így nem véletlen, hogy az ünnepek, jeles napok szinte kivétel nélkül az időjárásjóslás alkalmai is voltak. "Ha újesztendő napján szép napfényes idő van, az jó esztendőt jelent" tartották pl. a bukovinai magyarok. A délvidéki magyarok népi időjárásjóslása szerint "január 1. Újév napján, ha csillagos az ég, rövid lesz a tél, ha piros a hajnal, akkor szeles lesz az esztendő."

Állattartással kapcsolatos újévi szokások
Az állattartással kapcsolatos újévi hagyományok között megtaláljuk a tyúkok abroncsból etetését, mely sokfelé Luca-napi szokás. Azért tettek a tyúkok köré abroncsot, hogy szét ne széledjenek, és egész évben hazatojjanak. Hajdúböszörményi hiedelem szerint jó tojók lesznek a tyúkok, ha újévkor mindegyiket átdugják a létra fokán.

Jóslatok az újesztendőre
Az újesztendei jósló, varázsló eljárásoknak igen fontos része volt a táplálkozás, megszabott ételek fogyasztása, illetve bizonyos ételek tiltása. Jól ismert a baromfihús evésének tilalma, mert úgy tartják, a baromfi elkaparná, kikaparná a szerencsét. Disznóhúst kell enni, mert a disznó előtúrja a szerencsét. Előnyben részesítik ilyenkor a szemes terményeket (lencse, rizs, köles), abban a hitben, hogy a sok apró mag pénzbőséget jelent a következő esztendőben. Újévi első látogatónak férfit vártak, mert úgy vélik, ez szerencsét hoz. Volt azonban az állattartással kapcsolatosan is jelentősége. Ugyanis férfi látogató esetén hím állatszaporulatra, nő esetén nőstény állatokra számítottak a következő esztendőben. Általános hiedelem, hogy ami e napon történik valakivel, az ismétlődik egész évben. Ezért igyekeztek a veszekedéstől is tartózkodni. Úgy tartották, akit ezen a napon megvernek, azt egész esztendőben verni fogják.

Tilalmak
Közismert az a hiedelem, hogy újév napján semmit sem adnak ki a házból, mert akkor egész éven át minden kimegy onnan. A bukovinai és moldvai magyaroknál ezen a napon, ha kiseperték a házat, eltették a szemetet, mert attól tartottak, ha kidobnák, ezzel a szerencsét vetnék ki. A Gyimes-völgyi magyarok a trágyát sem vitték ki az istállóból. Általában munkatilalom volt, mint a legtöbb jeles napon. Nem volt szabad főzni, mosni, varrni, állatot befogni stb. Mosni már karácsony első napjától tilos volt január 2-ig. Nem lehetett mosott, felakasztott ruha a házban, mert - a száradni kitett bőrök példáján - az sok elhullott állatot jelentene a következő évre.

Egészségvarázsló eljárások
Szokás volt újévkor korán reggel a kútnál mosdani, hogy egész évben frissek legyenek. A szegedi tájon pl. az újkigyósiak a kútnál mosdottak, korán kelve. Napközben sem fekszenek le, hogy a következő esztendőben nehogy betegesek legyenek. A tápaiak szerint a fekvő betegeknek is fel kell kelniük ezen a napon, nehogy egész évben az ágyban feküdjenek. Tartózkodnak az összeszólalkozástól is.

Köszöntések
A kimondott szó varázserejébe vetett hit az alapja a köszöntés szokásának. Újévkor, akárcsak majd mindegyik ünnepen házról házra jártak köszönteni a felnőttek és a gyerekek. Ilyen, vagy hasonló versikéket mondtak:

Adjon az isten bort, búzát, barackot,
Szőrös farkú malacot,
Üvegünkbe feneket, hogy mulassunk eleget.
Szekerünkbe kereket, hogy mehessünk eleget,
Boldog új esztendőt kívánunk a házbeli családnak!

Bor, búza, békesség szálljon házatokra
Az új esztendőbe, minden jószágtokra.
Adjon Isten áldást táplálkozástokra,
Virrasszon fel az úr a holnapi napra!
Tiszta szívből szeretetből ezt kívánjuk!

Újév napján kopogtatok.
Magas ajtón, kis ablakon.
Pár szó után odatérek
Adjon Isten a családnak
Aprajának, a nagyjának Boldog új évet!



Felhasznált irodalom:

Penavin Olga: Népi kalendárium Forum kiadó, Újvidék, 1988.
Magyar Néprajz VII. Akadémiai Kiadó, Bp., 1990.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekesség  
Címkék: körülmetélésének, kiküszöbölésekor, egészségvarázsló, hajdúböszörményi, időjárásjóslások, táplálkozástokra, naptárreformjáig, visszatekintést, időjárásjóslása, állattartással, naptárszámítás, magyarországon, ajándékozással, időjárásjóslás, naptárreformja, ábrázolásakor, következtében, megreformálta, veszekedéstől, szimbolizálja, szimbolikával, kapcsolatosan, ünnepségekkel, varázserejébe, tartózkodnak, újesztendőre, tiszteletére, naptárreform, felakasztott, munkatilalom, férfialakban, hazatojjanak, karácsonytól, eljárásoknak, széthúzódtak, használatban, ókori Rómában, keresztény egyház, egész középkoron, január elsejei, változó évkezdet, évkezdő szokások, adventi időszak, római pontifexek, római naptárt, római egyházban, középkor végéig, keleti egyházban, naptárt követik, tényleges időnél, elmaradt napokat, bizottság javaslata, Julius Caesar-féle, Julius Ceasar, Adjon Isten, Penavin Olga, Magyar Néprajz VII, Akadémiai Kiadó,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Krisztinától  Idő  Facebookon kaptam Krisztinától  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Akarat  Még csak most kezdődik a nap  Kerüld el az evangélium örömén...  Neked tudnod kell  Rátalálsz  Szép estét  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Nem tudhatod  Szép álmokat!  Fekete István - Akác  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Png lepke  Németh László tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Alázat  Kövesd a cowboyt!  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png cica  Adakozás  A kételkedés kezelése  Png férfi  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Png cica  Egy lelki imádság  Png kutya  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Rátalálsz  Örülök, hogy látlak!  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Mindig jusson idő nevetni  Fehér virág  Paul David Tripp Április 21  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Png ház  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Jó éjszakát  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  A Megváltó szolgálatában  Akarat  Kaffka_Margit  Png cica  Hazára minden embernek szükség...  Hogy lehet megtartani  Nem méltó hozzád  képre írva  Lóhere  képre írva  Png kislány  Kaffka_Margit  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Adakozás  Mit beszél, nem értem, hogy m...  A kételkedés kezelése  Ne kapaszkodj magasabbra,  Az engedelmesség miért nem vál...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Makszim Gorkij gondolata  Nagyi telefonál  Kerüld el az evangélium örömén...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Hiányzik  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Az engedelmesség miért nem vál...  Png kislány  A Megváltó szolgálatában  Idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
ókori Rómában, keresztény egyház, egész középkoron, január elsejei, változó évkezdet, évkezdő szokások, adventi időszak, római pontifexek, római naptárt, római egyházban, középkor végéig, keleti egyházban, naptárt követik, tényleges időnél, elmaradt napokat, bizottság javaslata, írását rendelete, városba való, útra kelés, aratás kezdete, hadba vonulás, nyári napforduló, állattartással kapcsolatos, gazdasági élet, időjárásjóslás alkalmai, bukovinai magyarok, délvidéki magyarok, tyúkok abroncsból, tyúkok köré, létra fokán, újesztendei jósló, baromfihús evésének, baromfi elkaparná, disznó előtúrja, szemes terményeket, következő esztendőben, állattartással kapcsolatosan, ismétlődik egész, napon megvernek, szerencsét vetnék, legtöbb jeles, száradni kitett, következő évre, kútnál mosdani, szegedi tájon, kútnál mosdottak, tápaiak szerint, fekvő betegeknek, ágyban feküdjenek, köszöntés szokásának, isten bort, házbeli családnak, holnapi napra, nagyjának Boldog, körülmetélésének, kiküszöbölésekor, egészségvarázsló, hajdúböszörményi, időjárásjóslások, táplálkozástokra, naptárreformjáig, visszatekintést, időjárásjóslása, állattartással, naptárszámítás, magyarországon, ajándékozással, időjárásjóslás, naptárreformja, ábrázolásakor, következtében, megreformálta, veszekedéstől, szimbolizálja, szimbolikával, kapcsolatosan, ünnepségekkel, varázserejébe, tartózkodnak, újesztendőre, tiszteletére, naptárreform, felakasztott, munkatilalom, férfialakban, hazatojjanak, karácsonytól, eljárásoknak, széthúzódtak, használatban, kapcsolódott, kapcsolódnak, befolyásolta, tartózkodni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1367
  • e Hét: 15597
  • e Hónap: 26708
  • e Év: 180204
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.